Per Lindbergs fotosamling

Per Lindberg (1855-1934) föddes i Järvsö men åkte runt i landet gjorde väggmålningar. En sådan resa förde honom till byn Östansjö söder om Bollnäs. Där träffade han sin blivande hustru Anna och slog sig ner.

Per var också möbelsnickare och på 1880-talet byggde han en s k ritkamera. Några år senare byggde han om kameran med ett bakstycke till glasplåtar. Per cyklade under ett flera decennier runt i Utomhertenbygden och förevigade händelser och människor i vardag och fest.

Hemma på gården byggde han en ateljé i anslutning till ett uthus. Ateljén hade höj- och sänkbart golv så han inte behövde flytta kameran i höjdled. Kameran och fotografen stod utanför ateljén i en mörk tillbyggnad. Längst bak i ateljén fanns rullgardiner med olika bakgrunder som målarmästaren själv hade målat. Taket på ateljén kunde tas bort för att släppa in dagsljus.

På 1970-talet samlades hans glasplåtar in och kopierades till pappersbilder av Länsmuseet. Plåtarna förvarades sedan i Utomhertens bygdeförenings lokal i ordenshuset i Hå. När ordenshuset i början av 1980-talet brann ner till grunden förstördes alla glasplåtar och Länsmuseets kopior var det enda som återstod av Per Lindbergs bildskatt.

I samarbete med Utomhertens bygdeförening och Bollnäs kommun har Per Lindbergs fotosamling digitaliserats och uppgifter om motiven samlats in. Bilderna är registrerade, digitaliserade och sökbara i Länsmuseets webbdatabas.

Fotografierna har beteckningen XLM_U 7068 – U 8070; XLM_U 8472 – U 8861 (1391 st).

Bild överst: Fotografens son, Per Herman Lindberg.

Bild mitten: "Oppigårds" i Östansjö, Astrid och Valborg Jonsson.

Bild underst: Fotografens barn, Per Herman och Ester Lindberg.