Förr i tiden – en berättelse om dig och mig idag

 
   
 
   
 
   
 
 

Vårt gemensamma kulturarv består av föremål och bilder, byggnader och landskap, traditioner och berättelser. En del av kulturarvet är mycket gammalt, andra delar skapar vi just nu! 
 
Länsmuseet Gävleborg arbetar sedan 1940 med kulturmiljöer, forskning, pedagogik, kulturhistoria, fotografi och konst i hela länet. Med 70 års erfarenhet av 10 000 års historia arbetar vi för att kulturarvet ska betyda mer för fler.

Vi tror att ett samhälle där kulturarvet kan möta och föra dialog med samtiden är ett starkt och hållbart samhälle. Genom att titta bakåt kan vi förstå nuet bättre och bestämma klokare om framtiden.

I Gästrikland och Hälsingland (landskapen som tillsammans bildar Gävleborgs län) finns ett mycket rikt kulturarv med många spännande kulturmiljöer – viktiga att vårda och bevara, men också att använda, uppleva och ta del av.

I vårt län finns kusten med en lång historia av fiske och intensiv sjöfart. Här växte bruk och industrier fram. Här finns fiskelägen, fyrar och små kapell. Och tittar vi under ytan upptäcker vi Sveriges mest vraktäta vatten. I länet finns stora skogar som i alla tider varit viktiga för människors försörjning. I städerna – Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Sandviken och Söderhamn – finns anrika byggda miljöer med stark karaktär.

I de båda landskapen finns öppna odlingslandskap som människor började skapa redan på järnåldern. I Hälsingland finns de fantastiska hälsingegårdarna som med sitt unika väggmåleri och sin stilsäkra arkitektur blivit upptagna på Unescos världsarvslista. Och i Gästrikland finns bruksmiljöerna – Järnriket – med bergsmansgårdar, gruvor, industrimiljöer och arkitektur av världsklass.

Allt har en historia att berätta – för den som stannar upp och lyssnar! Historien ger ledtrådar till varför vi lever på de platser och på de sätt som vi gör idag. Spännande, eller hur?

Ge dig ut på egna upptäcktsfärder i vårt fantastiska län!

Du kan följa och kommentera länsmuseets arbete med länets kulturarv i våra bloggar:
www.byggnadsvardgavleborg.blogspot.com
www.arkeologigavleborg.blogspot.com
www.samlingargavleborg.blogspot.com